TimoPKylmala

Vauhtia, kansalainen!

Kuten tiedämme, herra Sillanpää kärähti 'kristallista'. Seurasi huikea moraalipaniikki ja hätä Siltsun kunniasta. Nämä ovat kuitenkin toissijaisia teemoja. Paljon mielenkiintoisempaa on miettiä sitä, kuka tarvitsee lisää vauhtia, silloin kun ottaa etäisyyttä ikinomasta oravanpyörästään? Käsittääkseni huumeen tarkoitus oli pitää miestä pystyssä juuri silloin kun oli liikaa aikaa miettiä syntyjä syviä. Kun moderni menestyvä artisti joutuu hetkeksi pois valokeilasta, hän romahtaa, muttei väsymyksestä. Hän ei ole päässyt vielä edes vauhtiin! Nykypäivänä stimulanttipsykoosikin on miellyttävämpi vaihtoehto hetkelliselle refleksiolle.

Ennen vanhaan artisti lähti Goalle “rauhoittumaan”, tai vaihtoehtoisesti Lontooseen tukehtumaan omaan oksennukseensa tai Pariisiin ottamaan heroiiniyliannostuksen kylpyammeessa. Monet länsimaiden kuuluisimmista filosofeista olivat pilvessä tavan takaa, mutteivät sentään piristeissä. Ei ollut kiire mihinkään. Platonista lähtien länsimaisen metafysiikan taustalla ovat vaikuttaneet erilaiset sienet, oopium, hasis, ilokaasu, lsd:n jne. Nykyään filosofin on kaiketi vedettävä vetää 'metapiriä' pitääkseen deadlinen. Vulgääriä.

Ehkä tapaus heijastaa laajemminkin yhteiskuntamme patologioita. Kaikkialla vaaditaan koko ajan lisää vauhtia. Jos ei pysy perässä, niin lääkitys on päivittynyt. Jos ei päivitä itseään, niin robotti vie hommat. Kun pitää olla maksimaalisen tehokas, niin kahvi on jo täysin passé; kukaan trendeistä selvillä oleva ei enää käytä kahvia, paitsi peräruiskeissa.

Yhteiskunnan pitäisi vähitellen herätä tosiasiaan, ettei doping ole enää vain urheilun ja taiteen (miksei myös filosofian) asia. Se koskee kaikkia aloja yritysmaailmasta akatemiaan (olettaen että jälkimmäisen voi enää edes erottaa edellisestä). Proffat Allenby & Sarewitz julkaisivat vuonna 2011 erinomaisen kirjan, jossa he totesivat varsin yksioikoisesti, että: 

“Indeed, academic professionals are cognitively enhancing themselves in large and increasing numbers; we, your humble authors, may not be far from the day when, if we want to remain competitive, we will have to enhance ourselves.” (Allenby & Sarewitz 2011, 27)

Anders Sandberg, ruotsalainen neurologi Oxfordin yliopistosta,on jo pitkään puhunut tämän tehostamisen puolesta (julkaisuluettelonsa perusteella hyvin tuloksin). Valtameren takana yliopistoissa on jo totuttu siihen, että opiskelija/tutkija turvautuu vaikkapa Modafiniliin tai Adderalliin (vrt. amfetamiinijohdannaiset), jotta pysyisi kilpailussa mukana. Kotimaan yliopistoissa patistetaan koko ajan hallinnon puolesta kiristämään julkaisutahtia rahan perässä – publish or perish, kuten sanonta menee – vaikka sitten laadusta tinkimällä. Vielä aineilla tuskin on paljoa merkitystä, mutta jos tahti jatkuu samana, niin piripäätutkijuus tulee meilläkin tutuksi.

Vauhti, teho ja voima ovat kaikki ominaisuuksia, joita aikamme pitää olennaisina ja kuinka ollakaan jokainen niistä toimii myös stimulanttien (vrt. meta-/amfetamiini) diminutiivina. Poliittisekonominen järjestelmä toimii koko ajan äärirajoillaan, joten se ei voi välittää muusta kuin tehosta, voimasta, vauhdista, eli tuottavuudesta. Tulos tai ulos. Sisältöä mietitään siinä valossa kuinka hyvin se myy, mikä on ymmärrettävää, järjestelmän sisältä katsottuva, mutta ei muuten. Parempi kun ei ajattele, voi vaikka luhistua tuotteensa typeryyden edessä.

Miksi emme konkretisoisi tätä yhteyttä: Suomen satavuotisen taipaleen kunniaksi voisimme tehdä tietoisen muutoksen nautintoaineparadigmassa ja vaihtaa kansallisnautintoaineeksemme jokin nimeltämainitsemattoman stimulantin! Vauhti-Suomi! Seuraavan 100-vuotiskauden tavoitteeksi nousisi ehdoton maailmanvalloitus ja suomen kieli lingua francana. Miksi ajatella pienesti?

Kuningas alkoholi--kuten kaikki ns. alentajat-- on kaikkea paitsi maailmanvalloittajan nautintoaine. Vanhan perimätiedon mukaan, jumala loi viskin, etteivät irlantilaiset valloittaisi maailmaa... tietyllä logiikalla tällä voi perustella jumalan olevan protestantti ja vihaavan taiteita.

Alentaja-alkoholi, vaikkakin olennainen osa suomalaisuutta, ei ole missään nimessä se perimmäinen ongelma. Se on vain huono lääke, mutta lääke kuitenkin, vallitsevan kulttuurin, perinteen ja ympäristön yhteisvaikutukseen, eli siihen yksilöä ehdollistavaan ylisukupolviseen juoksuhiekkaan, johon uppoaa sitä nopeammin mitä kovemmin rimpuilee irti. Historia ehdollistaa, halusimme sitä tai emme. Perinne kertoo, että alkoholi = ongelma ja iankaikkinen kirous, etenkin kun suoritusta pitäisi koko ajan nostaa. Kokemus kertoo toista: viinan lamauttava vaikutus kaikkine kipuineenkin antaa edes puolittaisen unohduksen. Ei voi kiistää, että jokin olennainen osa on kadoksissa kulttuurissa, jossa alkoholi = paras kipulääke & sosiaalisuuden peruspilari.

Ja poistamalla alkoholin yhtälöstä kaikki muuttuisi paremmaksi? Se, joka tähän uskoo, uskoo myös sadismin parantavaan voimaan.

Stimulantit lääkitsisivät hieman eri tavalla. Niiden avulla jopa laiskat elintapatyöttömät ja muut normiveronmaksajaa korpeavat heikkomieliset kömpisivät ulos päivänvaloon kasvattamaan kansantaloutta. Ja vielä ajattelematta oman osansa surkeutta, luonnollisesti. Voimallisuuden ja läsnäolontunne voisi jopa johtaa siihen, etteivät piruparat ymmärtäisi edes pyytää palkkaa. Spiidi antaisi siivet, ihan kirjaimellisesti, ja kaikki olisivat kerrankin voittajia, niin kauan kuin pillereitä riittäisi ja niitähän riittäisi, koska lääketeollisuus. Siellä odotetaan jo kielet pitkällä seuraavaa pillerirevoluutiota.

Viinaparadigman mukana viemäriin lorahtaisi iso osa Suomi-identiteestistä. Ensinnäkin, Alko (oy Alkoholiliike ab) muuttaisi nimensä Piriksi (oy Piristeaineliike ab). Keski-ikäinen suomalainen mies joisi ensimmäisen kerran historiassa enemmän puhdasta vettä kuin kaljaa. Ei olisi enää murheellisten laulujen maata, sitä hiljaista, pinnan alla kihisevää asosiaalisuutta, joka viinan virratessa illan mittaan kehittyy epäselvästä solkkauksesta huutamiseksi ja lopulta raivopäiseksi vapaaotteluksi, jossa hyväksytään myös lähitaisteluaseet, esimerkikisi kiväärit. Mikä olisikaan silloin ratkaisu kaikkiin (mies)ongelmiin? Olisiko niitä edes? Mikä kävisi tekosyyksi mökkirantaan hukkumiselle?  Itsemurhakaan ei enää olisi ratkaisu, koska se vaatii refleksiota, ts. olemassaolonsa ja ympäristön tyhjyyden tajuamista ja hyväksymistä. Stimulantti pyyhkisi pirstaloituneimmankin kovalevyn puhtaaksi sellaisista tajuamisista.

Stimulantti-Suomessa kukaan ei ehtisi masentua. Kaikki vouhottaisivat 'eteenpäin' kehissä kuin superkeskittyneet oravat, mikä tietenkin olisi aivan erinomainen asia, kansantaloudellisesti. Mikään muu ei oikeastaan merkitsisi mitään. Kunhan vienti kasvaisi ja työttömyysluvut syöksyisivät. Mitään ei olisi tarvinnut oppia itse järjestelmän luonteesta, kunhan viritti sen äärirajoilleen ja antoi palaa. Eikä mikään tietenkään voisi mennä vikaan...

Piripäällä ja hyperahdetulla globaalilla markkinataloudella on paljon yhteistä. Kumpikaan ei ikinä saa tarpeekseen, kumpikaan ei usko ikinä romahtavansa, kunnes romahtavat, kummatkin ajattelevat vain itseään, seuraavaa diiliä ja sen ihanuutta, jota ei kestä kuin sen pienen hetken, jonka jälkeen on diilattava uudestaan ja isommalla mitoituksella, jotta pysyisi edes hereillä jne. Piripään ongelma on se, ettei hänen halunsa tuota hänelle itselleen mitään, paitsi lisää halua, jota on ylläpidettävä jonkin muun substanssin, lähinnä rahan, avulla. Ehkä joku jossain vielä joskus kapitalisoi omalla addiktiollaan? Yksi lähitulevaisuuden mahdollisuus voisi olla ns. sijaisaddikti, joka nauttisi vaarallisia substansseja muiden puolesta ja saisi toiminnastaan rahaa ostaa lisää substansseja. Addiktin aivojen mielihyväkeskuksen dopamiinipyrähdys tallennettaisiin informaationa 'pilviin' muiden koettavaksi jonkinlaisen aivo-kone -käyttöliittymien kautta... jossa piilisi aivan omat vaaransa, mutta mitäpä niistä, jos tuottaisi hyvin.

Kun tämä kollektiivinen stimulanttipsykoosi saavuttaisi terminaalinopeutensa, niin Suomea pään yli kiristetyn roskapussin lailla kuristanut luterilais-keskiluokkainen moraaliperinne saattaisi jopa viimein luhistua oman tehokkuutensa alle. Se olisi takuuvarmasti orgastinen kokemus.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.